tiistai 30. tammikuuta 2018

Miten tänään syötäisiin?

Koira on metsästäjä, jolle kelpaa sekaravinto ja jätteet. Koiraeläimellä on voimakkaita käytöstarpeita liittyen ruoan hankintaan, etsimiseen, repimiseen, raateluun ja paloitteluun. Miten ihana olisikaan, jos voisi aina turvallisin mielin heittää koiralle hirvensorkan, lihoineen karvoineen kaikkineen. Siinäpä olisi oivallista ajanvietettä. Lajityypillistä työtä parhaimmillaan, kun koira ensin nylkisi sorkasta karvat ja nahat, raastaisi lihat irti ja lopulta upottaisi hampaansa luuhun.

Pitkäkestoinen ruokailu. Todellakin!  Emme valitettavasti voi tarjota koiralle sorkkaa jokaiselle päivälle, mutta jotain voimme asian hyväksi kuitenkin tehdä! 

 Ennen..

Ruoka, silloin kun se tarjoillaan koiralle kotona sisällä, kannattaa tarjota mahdollisimman usein erilaisten aktivointien, hajutyöskentelyn tai pitkäkestoisen virikeruokailun puitteissa. Meidän tytöistä näkee selvästi, miten ruokahalu kasvaa töitä tekemällä. Etenkin erilaiset virikeruokailumahdollisuudet ovat todella suosittuja. Ruoan tavoittelu tuottaa koiralle mielihyvää.

Facebookista löytyy hieno: Virike- ja aktivointivinkkejä eläimille ryhmä. Kannattaa liittyä!

Lautasmalli

Maistuu hyvälle!

Pitkäkestoinen ruokailu, jossa koira voi toteuttaa ruokailuun liittyviä lajityypillisiä tarpeita, on helpoin tapa lisätä koiran hyvinvointia. Pitkäkestoinen ruokailu auttaa ahmattia syömään rauhallisemmin, nirsolle se tarjoaa sopivasti haastetta ja näin parantaa ruokahalua.

Pitkäkestoinen ruokailu antaa suojaa ruoansulatusvaivoilta sekä hoitaa hampaita. Sylki huuhtelee koiran suuta. Pelkän syljen varaan ei hammashoitoa kannata jättää, hampaat kannattaa myös harjata, mutta virikeruokailu on yksi keino lisätä suun hyvinvointia.

Tarjouslihaa namnam!


Ruokailun päättää pieni herkkuluu, kanankaula tai pala naudan rustoluuta, lihalla täytetty Kong. Parasta tässä on, että koirat nauttivat! Puremisen ja nuolemisen tiedetään tuottavan mielihyvää sekä rauhoittavan koiria.

Aktivointilelu käy myös aikuiselle koiralle!


Haastetta pulloon saa rutistamalla pullot ruttuun. Muista
valvoa koiran virikeruokailua.


Ira ja puuhaboksit

Meillä on erilaisia aktivointileluja, pelejä ja kuppeja, joihin voi laittaa ruokaa sisälle. Maitopurkit, juomapullot ja munakennot voi hyödyntää tarjoiluastioina. Kylpypyyhkeen mutkiin voi ujuttaa napuset ja kun pyyhkeen kietaisee solmulle, on siinä haastetta pidemmäksi aikaa.

Iran ruokailu tavallisesta ruokakupista kestää noin 5 sek. Kylpypyyhkeen kanssa aikaa kuluu liki 10 min! Ero on aivan huikea. Töitä ruoan eteen koira tekee iloisin mielin. Haasteet kannattaa valita koiran ikä- ja taitotason mukaisesti, ettei koira turhaudu.

Snuffel Basket

Mitä tää on syönyt?

Joululahjaksi tytöt saivat huippuhienon SnuffelBasket hajutyöskentely korin. Tämän uumeniin voi jemmata vaikka mitä! Kiitokset Korvatunturille! Hanna Nuuskukorin voi helposti itse askarrella, tarvitaan kori ja vähän kierrätyspuuvillakuitua! Suikaleet voivat olla lyhyitä ja pitkiä ja ne solmitaan korin reikiin!

Aito lampaantalja, pitkänukkainen matto, lattialle rytätty viltti ja viltin mutkat, antavat hyvän alustan koiran hajutyöskentelylle.

...ja jälkeen aamiaisen :)

Kokeile ja huomaa ero! Muista valvoa koirasi virikeruokailua!

Tervetuloa helmikuu 2018

Meidän lauma pääsee helmikuussa käyttämään hajutyöskentelyä myös tuoksun perässä. Olemme ilmoittautuneet Nose Work kurssille! Koiristamme Peppi lähtee kurssille ja muille asia ajetaan sisään kotikurssin muodossa, niin että kaikki pääsevät harrastamaan.

Aivan mahtavaa! Kipinä lajiin heräsi Pirkanmaan Corgistien kesäpäivillä, Paula Luurin ja australiankarjakoiransa Ruusan hienon lajiesittelyn myötä! Tätä on odotettu innolla!

Yhtä innoissani lähden vuoden ensimmäiselle luennolle. Eläinfysioterapeutti Kirsi Piisapasen Koirakuntosalilla biologi ja eläinten käyttäytymistutkija Marja Tiira luennoi koirien peloista, ääniarkuudesta ja eroahdistuksesta.

Aina on mukava oppia uutta!


KLIK Aikaisemmin aiheesta blogissa: Miten tänään syötäisiin?

KLIK Hankikoira.fi Virikkeistäminen parantaa koiran elämänlaatua





Kuvat © Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti