maanantai 23. toukokuuta 2016

Kohdetyöskentely

Kohdetyöskentely ja Ikea

Kirjoitin tästä aiheesta kuukausia sitten ja nyt se on jo totta. Ikean magneettinen maustepurkki on kertasen näppärä kohdetyöskentelyalusta ja me on viimein saatu sellaisia hankituksi. Jee!



Työt Iran kanssa aloitettiin jo ennen purkin tuloa. Me treenataan kohdetyöskentelyä – ei nyt ihan päivittäin, mutta aina silloin tällöin. Koiramme ovat tehneet töitä kohdetyöskentelyn parissa pennusta pitäen. Rippe kymmenkuisesta ja Ira heti meille tultuaan, Pepin kanssa peli avattiin jo Oslossa. Taidot tähän peliin on opittu  KLIK Joy of Learning Perustaidot koirallesi kurssilla. Taitoja olemme hyödyntäneet monin eri tavoin.

Kohdetyöskentelyn avulla on helppo nähdä millä tuulella koira on. Onko koira kunnossa? Lähteekö peliin mukaan innokkaana? Miten vahviste toimii vai toimiiko ollenkaan? Kohdetyöskentely toimii itsenäisenä harjoitteena ja mielettömän hyvänä minkä tahansa treenin lämmittäjänä. Hetken kohdetyöskenneltyään koira on valmiiksi työmoodissa.

Kohdetyöskentelyn avulla koira voidaan siedättää kestämään erilaisia ärsykkeitä. Varauksellisille tai aroille koirille kohdetyöskentely on tärkeä työkalu koirien työkalupakkiin. Kohdetyö vahvistaa koiran omaehtoisuutta, malttia ja häiriönsietokykyä.

Meillä kohdetyöskentelyä käytetään huviksi ja hyödyksi. Minusta on ihan mahtava nähdä, miten koirat tekevät tosissaan töitä ja kykenevät keskittymään omaan suoritukseensa häiriöiden alla.
Ihan huikeaa!

KLIK Ira kohdetyöskentely eläinlääkärissä


KLIK Rippe kohdetyöskentely


Työvälineet
Olen käyttänyt koirilla kohdetyöskentelyyn mm.kosketuskeppiä, hiirimattoa, käsitargetia ja nyt siis maustepurkkia. Kosketuksen voi siirtää omasta kädestä toisen ihmisen käteen tai mihin merkittyyn pisteeseen tahansa. Mielikuvitus on rajana.

Treenieväät: Possunkieltä ja sydäntä
+ broilerin sydämiä paloina

Harjoitukset pidetään riittävän lyhyinä suuren vahvistetiheyden aikaansaamiseksi ja väliin riepotellaan leluja. Voin samalla vahvistaa luopumista. Luopuminen on erityisen tärkeä taito. Meillä koirat luopuvat mielellään leluista, kun ne tietävät, että jatkoa seuraa kohdetöiden parissa. Luopumista seuraa aina palkkio.

Se, mitä tässä rodussa jaksan aina ihailla, on näiden koirien innostus mitä tahansa töitä kohtaan. Mitä tekevätkin, tekevät ilon kautta. Ja ovat aina valmiita tarttumaan haasteisiin!

Taukojumpalle

Ira tekee kohdetöitä mielellään myös Hannan kanssa. Tästä on tulevia koulutuksia ajatellen valtavasti hyötyä.

Ripelle siirretty kosketus on tuttu juttu ja nyt Ira opetteli saman. Ira on niin järisyttävän nopea oppimaan, joten pelin uusi juoni oli sille selvillä jo muutaman harjoituskerran jälkeen. Minun käsitarget vaihtui Hannan käteen, ja sama harjoitus Silaksen kanssa.



Iran ensimmäinen harjoituskerta maustepurkin kanssa ei edennyt ihan niin nopealla tempolla kuin olisin toivonut ja kesken kaiken pitikin vähän miettiä, että missä vika on. Vahviste toimi, siirto toimi, mutta koira ei toiminut toivotulla nopeudella.

Melko nopeasti keksin, että vika on alustassa. Koira joutui työskentelemään laminaatin päällä – tämä yhdistettynä uuteen tilanteeseen sai koiran epäröimään. Peli siirrettiin pitävälle alustalle. Pidin kriteerin matalana ja pääsin palkkaamaan koiraa todella usein.

Palkkion suunta! Yllättävän iso merkitys!


Toiseen harjoituskertaan valmistauduin paremmin.  Levitin jääkaapin eteen lattialle maton ja työ rullasi heti totuttuun tahtiin. Ja jo heti toisella harjoituskerralla piti kokeilla, olin niin innostunut asiasta ja työskentelin jo todellisen tekijän kanssa, nostaa vähän kriteeriä. Ja se toimi! Koira tarjoaa toimintaa ja keskittyy työhönsä todella intensiivisesti ja pitkäkestoisesti! Ihan huikea tyttö!

Pidin harjoitukset riittävän lyhyinä. Väliin leikitin koiraa ja taas tehtiin töitä. Minulla mieli paukkui kuin paukkukarkit ilosta. Iran kanssa on todella kivaa.

Ripen myös! Pelasin pitkäkestoista kohdetyötä yhdistettynä häiriönsietoon Ripen kanssa viimeksi eilen illalla. Pikkuruinen punkki käveli sen korvanlehdellä eikä sitä meinattu sitten millään löytää turkin joukosta. Me pelattiin Ripen kanssa sillä välin kohdetöitä ja Silas etsi punkkia. Löytyi se. Ja pelikin sujui hienosti!

Tätä me nyt sitten treenataan, muiden töiden ohessa. Hienosti hihnassa kurssin päätösjakso on keskiviikkona. Tehty työ on tuonut tulosta ja olemme saaneet uusia työkaluja meidän taluttajien pakkiin. Treeni-ilta alkaa kohdetyöskentelyllä! Tähän peliin me nyt ollaan koko porukka koukussa.

Kohdetyön uudet ulottuvuudet




Iran kuvat: Hanna Uosukainen ©

Lue lisää kouluttajamme Jaana Rajamäen ajatuksia: Joy of Learning: Lempeästi koulutetut







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti