tiistai 27. lokakuuta 2015

Koirankynnenleikkaaja

Esipuhe:

Kiitos Pumpulin, koiran kynsien leikkaaminen on tuntunut minusta mukavalta puuhalta.

Ei uskoisi, miten reilu kilonen hermeliinikani voi laittaa hanttiin. Olimme molemmat ihan läkähtyä. Pumpuli kävi vuosikaudet manikyyrissä eläinkaupan erittäin ihanalla ja lempeällä tädillä, joka vain pisti pupun kainaloonsa ja nipsnaps. Kynnet lyhyeksi. Pumpuli oli hänen kainalossaan täysin tyytyväinen, ei rimpuillut lainkaan. Minun kainalooni pupu ei asettunut.

Pumpuli

Ripen tultua taloon, kerroin kanille, että talouden ulkopuoliset palvelut päättyvät. Koska koiran kynnet leikataan kotona, leikataan myös pupun. Silas piteli pupua hellästi ja minä leikkasin kynnet. Yksi kynsi kerrallaan. Pupu saattoi kynsien leikkuun jälkeen hetken mököttää, mutta oli sitten lopulta aina oma hurmaava itsensä.

Kunpa vain olisin ymmärtänyt tuolloin miten paljon helpommaksi tämänkin asian olisi voinut eläimelle tehdä. Muutama oksa persiljaa tai pala vesimelonia olisi saattanut kääntää Pumpulin suhtautumisen myönteiseksi. Oppia ikä kaikki. 💚

Koirankynnenleikkaaja


Jokainen voi oppia hyväksi koirankynnenleikkaajaksi. 

Hanki hyvät ja omaan käteen sopivat  kynsileikkurit. Jos et ole aikaisemmin käyttänyt leikkureita, napsi vaikka muutama ohut pajunoksa pieniksi siivuiksi, niin saat käsityksen leikkureiden toimintamekanismista ennen varsinaista toimenpidettä.

Käsittelyharjoitukset koiran kanssa kannattaa aloittaa koiranpennun tultua kotiin.

Pennun kanssa totutellaan rauhassa kosketukseen. Opintoihin varataan paljon aikaa ja kärsivällisyyttä.  Hyvät palkkiot voivat edistää asiaa. Käy läpi koiran kehoa. Katso silmät ja korvat. Kurkkaa suuhun. Käsittelyharjoituksiin kannattaa panostaa, sillä hoitotoimenpiteet, kuten kynsienleikkaus ja hammaspesu, ovat arkisia rutiinihoitotoimenpiteitä, joita tehdään läpi koiran elämän. Helpointa on, että näistä toimenpiteistä muodostuu taistelun sijaan leppoisia ja mukavasti sujuvia.

Valitse oikea hetki. Kun koiranpentu on syönyt ja käytetty pissalla ja pentu on leikkinyt ja käytetty pissalla. Kun ensimmäiset raukeuden merkit alkavat olla ilmassa, on hyvä hetki leikata kynsiä.  


Käsittele pentua aina rauhallisesti ja lempeästi. Voit pitää pentua sylissäsi tai vieressäsi esim. sohvalla tai sängyllä. Silitä koiraa rauhallisesti, pitele tassuja kevyesti. Kun koira rauhoittuu tähän, on aika aloittaa itse leikkaaminen.

Ota rauhallinen, kevyt, ote tassusta. Älä väännä, älä vedä, älä käännä, älä purista. Jos koira vetää tassua pois, myötää jalan liikettä. Voit irrottaa otteen ja aloittaa jälleen, kun pentu on rauhallinen.
Leikkaa ainostaan kynnen kärjestä, valkoista läpikuultavaa osaa ja sitäkin vain ihan vähän. Käy läpi kaikki kynnet, myös kannuskynnet. Tai leikkaa vain yksi kynsi tänään, ja jatka seuraavana päivänä.

Yksi hyvässä yhteisymmärryksessä leikattu kynsi on parempi kuin kaikki kynnet leikattuna taistelun tuloksena.




Jos pentu hermostuu leikkaa vain yksi kynsi kerrallaan. Pidä taukoa ja rauhoita tilannetta. Palkitse koira silityksellä, rauhallisella kehulla tai makupalalla ja odota jälleen, että koira rauhoittuu ja jatka vasta sitten. Leikkaa ja palkitse.

Aina makupalalla palkitseminen ei ole tarpeen. Meillä Ira intoutui pentuna palkkaamisesta eikä rauhoittumisesta tullut mitään. Jätimme makupalat pois ja ruokapalkkio korvattiin hellyydellä. Vaihtokauppa toimi todella hyvin. Ira usein nukahti kynsien leikkuulle. 

Iran kanssa palkkiot palautettiin takaisin, kun koira oli oppinut malttia ja kärsivällisyyttä. Tänä päivänä meillä on Iran kanssa tähän hoitoimenpiteeseen olemassa startti ja pausekäytökset. Leikkaan Iran kynsiä, Iran luvalla. Ira pitää tästä tavasta todella paljon. Ira osallistuu aina innokkaana, häntä heiluen manikyyriin. En voisi olla onnellisempi.

Kun leikkaa vain vähän kynnen kärjestä, pääsee leikkaamaan kynsiä pian uudelleen. Tarkoitus nimittäin on, että kynsien huolto muodostuu koiralle ja omistajalle yhtä helpoksi rutiiniksi kuin hampaiden pesu tai turkin harjaus. Kun kynsiä leikkaa usein, niiden leikkaaminen muuttuu helpoksi. 



Ylipitkät kynnet


Liian pitkät kynnet aiheuttavat koiralle kipua ja varpaiden virheasentoja. Koiran kynsiä ei saa kerralla leikatuksi kovin lyhyiksi mikäli kynnet ovat päässeet kasvamaan tosi pitkiksi, sillä kynnen sisällä oleva ydin kasvaa yhtä lailla. Kynnen ytimen vetäytymistä voi edesauttaa leikkaamalla kynsiä sekä kärjestä mutta myös sivuilta. Tärkeintä on leikata kynsiä usein.

Kynnen keskellä on hieman muuta kynsialuetta pehmeämpi kohta, kynnen ydin, jossa kulkevat verisuonet ja hermot. Tarkkaile, että leikkaat vain kynnen läpinäkyvää osuutta, kynnen kärkeä.

Jos leikkaa liikaa, kynnen sisällä oleva ydin katkeaa ja se vuotaa verta. Se, miten koira reagoi tähän, on ihan kiinni koirasta. Siinä missä yksi ei huomaa koko asiaa, toiselle kokemus voi tuottaa kipua ja on näin ollen alku mahdollisille ongelmille kynsienleikkuun suhteen. Vuotavaan kynteen voi laittaa apteekista ja eläintarvikekaupoista saatavaa antiseptista jauhetta, joka nopeuttaa veren hyytymistä.

Palkitse koira. Jatka vasta, kun olet itse rauhallinen.

Seuraavalla kerralla leikkaa kynsistä niin vähän, ettei vahinkoa pääse tapahtumaan. Palkitse koira vaikka jokaisesta leikatusta kynnestä. Jos koira osoittaa hermostumisen merkkejä. Rauhoita tilanne ja jatka vasta sitten.

Joskus voi olla tarpeen feikata, olla vain leikkaavinaan. Käsittele tassut aivan kuten leikkaisit kynsiä, paitsi ettet oikeasti leikkaa. Palkitse koira jokaisesta 'leikatusta' kynnestä. Seuraavalla kerralla koira on mahdollisesti rauhallisempi.

Liian lyhyeksi leikatut kynnet

Sopivan pituiset kynnet antavat koiran kulkuun tukea. Älä siis leikkaa kynsiä aivan minimalistisen lyhyiksi.

Älä käytä pakkokeinoja


Etene rauhallisesti. Pakottamalla hoitotoimesta tulee stressaava ja pahimassa tapauksessa pakottaminen johtaa entistä pontevampaan vastusteluun. Koira voi paniikissa jopa purra omistajaa.

Jos tuntuu, etteivät omat kädet riitä, kannattaa pyytää puoliso tai ystävä apuun. Kun toinen pitää huolen siitä, että koiranpennulla/aikuisella koiralla on hyvä ja turvallinen olla, kynsien leikkaaminen sujuu helposti. Jos olet epävarma leikkaustekniikasta kysy ammattilaiselta apua.

Repa


Repa on Ripen ja Iran ja meidän kaikkien rakas koirakaveri Siurosta. Repa ei tykkää kynsien leikkuusta. Silaksesta sen sijaan koira tykkää ihan hirmu paljon. Samoin hellyydestä ja nameista. Kun nämä kolme elementtiä yhdistetään, saadaan Repalle miellyttävä manikyyri.

Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa koiran varpaisiin virheasentoja ja kipuja. Jo tästäkin syystä on huolehdittava siitä, että kynnet ovat sopivan lyhyet. Koiralla saa olla kynnet, mutta ne eivät saa olla niin pitkät, että aiheuttavat virheasentoja varpaisiin.

Repa valmistautuu kynsien leikkuulle.

Repan nautinnollinen manikyyri
Takatassut vielä ja Repa on valmis.

Aikuisen koiran kynnet ovat erilaiset kuin pennun. Kynnet kuluvat eritavoin kesällä ja talvella. Huomioi kynsien kuluminen. On mahdollista, että kynnet tai osa kynsistä kuluu siten, ettei kynsien normaali lyhentäminen ole mahdollista. *

Koiran kynnet pehmenevät kosteassa. Rantaleikkien tai syyssateisen lenkin jälkeen kynnet ovat pehmeät ja helpot leikata. Mikään ei estä talviaikaan suihkuttelemasta tassuja ennen kynsien leikkuuta.

Kun taidot kehittyvät, kynsiä voi muotoilla. Voit käyttää leikkureita, viilaa, tai erillistä kynsitrimmeriä.

Meillä leikataan kynsiä todella usein. Rippe on herkempi kuin Ira. *Ripen kynsistä osa kuluu liiaksi. Kuluminen kipeyttää koiran varvasluut ja tästä aiheutuu käsittelyarkuutta. Rippe vaatii enemmän hellää huolenpitoa ja huomiointia, sekä annoksen kipulääkettä n.½-1h ennen kynsien leikkuuta. Tämä helpottaa merkittävästi Ripen oloa. 

Tassukarvojen siistiminen rapakaudella vähentää kuran ja ravan kertymistä tassuihin ja parantaa ilmanvaihtoa.



Tassukarvoja leikatessa käytä kuvasta poiketen tylppäkärkisiä saksia.
Kuvan koira nukkuu.



Meillä nukutaan!

Tips!


Joskus valoa on vähän tai koiran kynnet ovat mustat. On helpompaa leikata, kun ensin läpivalaisee kynnen esim. taskulampun kanssa. Otsalampun käyttö helpottaa toimenpidettä. Mustat kynnet, kynnet ylipäätään, on mielestäni helpointa leikata kynnen alpuolelta käsin, jolloin ytimen paikan näkee, toisin kuin kynnen päältä.

Koiran kynsiä leikatessa käytän omia silmälasivahvuuksia voimakkaampia lukulaseja joilla näen supertarkasti.

Koiran kynnet on helpompi leikata siten, että koiran sallii makoilla paikassa, josta sen on halutessaan mahdollista poistua. Koiraa ei kannata estää lähtemästä. Jos koira poistuu paikalta, on sen jotenkin epämukava olla.

Toimintatapoja mukauttamalla tai pilkkomalla tehtävä reilusti pienempiin osiin, maistuvia palkkioita käyttäen lisäät onnistumisen mahdollisuuksia.

Mikäli kynsien leikkuu ei suju rauhallisesti, koira pelkää todella paljon, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen. On parempi, että kynnet leikataan vaikka kevyessä narkoosissa, kuin sitten, että omistaja pakottaen leikkaa kynnet.

Trimmeriä käyttäessäsi huomioi, että laite kuumiaa herkästi. Tee trimmerillä lyhyitä vuolevia liikkeitä, vaihda kynttä ja hiottavaa kohtaa usein, jotta polttava kuumuus ei satuta koiraa.

Ellet tiedä koirasi luuston kuntoa, ota selkoa tästä. Sulje pois kipujen mahdollisuudet. Jos koiralla on inkongruenssia, nivelrikkoa tai muuta sairautta, koira laahaa tassujaan, kynnet kuluvat osin liikaa, varvasluut ovat kipeät, kipulääke ½-1h ennen toimenpidettä annettuna voi tuoda merkittävää helpotusta.

Vaikka koiran kynnet leikattaisiin alkuun eläinlääkärissä tai trimmaajalla, asiaa kannattaa harjoitella myös kotona. Harjoitus auttaa asiaa ja näin kynnet voidaan mahdollisesti jatkossa leikata kotona.




Koiran kynsien leikkaus - pakkopullaa vai positiivista yhdessä tekemistä

Kun koira ei anna leikata kynsiä - helpot vinkit!




Kuvat Pia Grönroos



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti